Gazprom uvažuje o tom, že pre dlhy zruší zľavu na plyn pre Ukrajinu

01.03.2014 Celý región

Moskva 1. marca (TASR) - Ruský plynárenský koncern Gazprom uvažuje o tom, že pre pretrvávajúce nedoplatky Ukrajiny za dodávky plynu zruší zľavu, na ktorej sa Rusko a Ukrajina dohodli v decembri minulého roka. Oznámila to dnes ruská plynárenská spoločnosť. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

Gazprom uviedol, že Ukrajina mu momentálne dlhuje okolo 1,55 miliardy USD (1,12 miliardy eur) za dodávky zemného plynu. Hovorca firmy Sergej Kuprijanov pre RIA Novosti povedal, že aj keď vzťahy (firmy) s Ukrajinou sú naďalej dobré, záväzky je potrebné plniť. "Suma, ktorú dlhujú, je obrovská, a to nielen za minulý rok, ale aj za najnovšie dodávky," povedal Kuprijanov, pričom dodal, že Rusko Ukrajine už poskytlo úver za 3 miliardy USD práve na urýchlené splatenie dlhov za dodávky plynu.

V tejto súvislosti pripomenul, že dohoda o znížení ceny za plyn (zhruba o tretinu), na ktorej sa v decembri dohodli ruský prezident Vladimir Putin a jeho vtedajší ukrajinský náprotivok Viktor Janukovyč, vychádzala z toho, že platby za dodaný plyn sa budú realizovať načas a v plnom rozsahu. Ešte začiatkom týždňa pritom zdroj z Gazpromu uviedol, že "firma o zmene ceny zatiaľ neuvažuje, no nie je to Gazprom, kto o prípadných zmenách rozhoduje".

Splátka dlhov

Ukrajinská energetická spoločnosť Naftogaz splatila k 14. februáru z minuloročného dlhu, ktorý mala voči Gazpromu, 1,28 miliardy USD. Zároveň požiadala ruskú spoločnosť, aby jej splátku zvyšného dlhu odložila do 15. apríla. Ešte začiatkom februára Gazprom uviedol, že ukrajinský dlh za dodávky z roku 2013 predstavuje 2,63 miliardy USD. To znamená, že po splátke v polovici februára mala ukrajinská firma stále dlh za 1,35 miliardy USD.

V roku 2013 kúpil Naftogaz od Gazpromu okolo 13 miliárd kubických metrov plynu približne po 400 USD za 1000 m3. V decembri sa Rusko a Ukrajina dohodli, že túto cenu znížia od začiatku tohto roka približne o tretinu na 268,50 USD/1000 m3. Dohoda bola súčasťou finančnej podpory pre Ukrajinu zo strany Ruska po tom, ako ukrajinská vláda odmietla koncom novembra podpísať s Európskou úniou očakávanú asociačnú dohodu, čo na Ukrajine vyvolalo vlnu protestov.

Okrem zníženia ceny za plyn Rusko schválilo pre Kyjev pomoc vo výške 15 miliárd USD, v rámci ktorej plánovalo nakúpiť ukrajinské dlhopisy. Z tejto sumy doteraz Rusi uvoľnili 3 miliardy USD. Kritici považujú dohodu s Ruskom za úplatok Moskvy, ktorý mal ukrajinskú vládu donútiť upevniť vzťahy s Ruskom na úkor vzťahov s EÚ a zároveň odložiť potrebné štrukturálne reformy.

Šance na uvoľnenie splátok úveru sa zmenšujú

Nepokoje, ktoré na Ukrajine vypukli, nakoniec viedli ku krvavým stretom demonštrantov s políciou a k odvolaniu Viktora Janukovyča z postu prezidenta parlamentom. Šance, že Rusi teraz uvoľnia aj ďalšie splátky úveru, sa podľa pozorovateľov zmenšujú a pochybujú aj o pokračovaní dodávok lacnejšieho plynu. Na to, že si Rusko zabezpečuje zadné vrátka, poukazovali už koncom minulého roka, keď dohodu Moskva a Kyjev podpísali. V rámci dohody o cene za dodávky plynu sa totiž cena uzatvára na každý štvrťrok samostatne, takže nie je vylúčené, že o tretinu lacnejší plyn nakupovali Ukrajinci len v prvom kvartáli.

Naftogaz navyše počas februára prudko znížil odber plynu z Ruska, čo analytici označili za chybu, ak by došlo k situácii, že Rusi ceny plynu pre Ukrajinu opäť zvýšia. V dôsledku prudkého obmedzenia dovozu plynu v čase jeho lacnejšej ceny sa Ukrajine totiž môže tento krok vypomstiť, keďže neskôr bude musieť zásoby dopĺňať za omnoho horších finančných podmienok. To všetko v situácii, keď Ukrajina balansuje na pokraji bankrotu a urýchlene potrebuje pomoc od medzinárodných inštitúcií. Podľa ukrajinského ministerstva financií bude krajina v najbližších dvoch rokoch potrebovať na odvrátenie hrozby bankrotu okolo 35 miliárd USD.
 

Vyberte región